Lekka quiche lorraine

    Lekka quiche lorraine

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Oto wersja dietetyczna tradycyjnej quiche lorraine. Zamiast boczku występuje w niej szynka, a zamiast śmietany - mleko i creme fraiche. Podawać na obiad lub pakować na wynos na drugie śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania blachy
    • 150 g startego żółtego sera
    • 200 g gotowanej lub wędzonej szynki pokrojonej w małą kostkę
    • 300 ml creme fraiche
    • 300 ml półtłustego mleka
    • 4 jajka, roztrzepane
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W misce wymieszać jajka ze śmietaną i z mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    3. Głęboką formę do tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać je widelcem. Posypać ciasto szynką, a na to wlać masę jajeczną. Posypać żółtym serem i piec przez 40 minut, aż się z wierzchu przyrumieni, a w środku zetnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis