Lekki krem cytrynowy

    Lekki krem cytrynowy

    Zapisz do ulubionych
    5min.


    Zrobione przez 7 osób

    Krem cytrynowy, tzw. "curd" tradycyjnie przygotowuje się na bazie masła. Mój przepis to lżejsza i szybsza wersja! Kremu można użyć do tarty cytrynowej z bezą lub bez, albo można go po prostu jeść łyżeczką!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 150 g cukru
    • 3 jajka
    • 100 ml soku cytrynowego
    • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Do dużej, szklanej miski dodać cukier i jajka.
    2. Dodać sok cytrynowy, ekstrakt cytrynowy i mąkę kukurydzianą.
    3. Dobrze wymieszać, aby pozbyć się grudek. W razie potrzeby zmiksować masę w blenderze.
    4. Gotować przez 1 minutę w mikrofalówce (nie więcej niż 800W). Dobrze wymieszać, a następnie powtórzyć proces jeszcze 2 razy.
    5. W sumie gotować 3 razy, aż masa stanie się kremowa. Jeśli zacznie przypominać budyń - oznacza to, że jest przegotowana.
    6. Teraz krem można użyć do tarty, albo przechowywać w słoiku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis