Babka brzoskwiniowa z Georgii

    Babka brzoskwiniowa z Georgii

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 365 osób

    Ta brzoskwiniowa babka ze stanu Georgia może być również przyrządzona z innymi owocami, np. z jabłkami lub wiśniami.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 

    • 225 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 375 g (3 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 350 g świeżych brzoskwiń, bez pestek, drobno pokrojonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Wysmarować masłem i posypać cukrem formę do babki z kominkiem o średnicy 25 cm.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, by masa była lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu, a następnie dodać wanilię. Odłożyć 1/4 szklanki mąki na później, a pozostałą część mąki przesiać, dodając proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać do utartej masy. Odłożoną mąką pokryć drobno pokrojone brzoskwinie, a następnie dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 do 70 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić na 10 minut w formie by przestygła, a następnie odwrócić na metalowej podstawce by ostygła całkowicie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis