Lekka panna cotta

    Lekka panna cotta

    3polubienia
    4godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oto dietetyczna wersja klasycznego deseru waniliowego. Wspaniale smakuje nawet bez dodatków, ale jeśli się lubi, można dodać do niej konfiturę owocową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 listki żelatyny
    • 400 ml śmietany 12%
    • 100 ml półtłustego mleka
    • 2 łyżki cukru (lub słodzika)
    • 1 laska wanilii
    • Konfitura truskawkowa do podania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. W miseczce, w zimnej wodzie zanurzyć żelatynę i odstawić na 10 minut. Odcedzić i pozostawić żelatynę w misce.
    2. W garnku wymieszać śmietanę z mlekiem i z cukrem. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasiona, dodać laskę i nasiona do garnka. Gotować na małym ogniu, ale nie dopuścić do wrzenia.
    3. Wyjąć laskę wanilii z garnka, a masę śmietanową wlać do żelatyny, stale mieszając, aby się rozpuściła.
    4. Przelać krem do 4 kokilek lub szklanych miseczek. Odstawić, aby przestygł, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
    5. Podawać w kokilkach, albo wykładać na talerzyki deserowe. Dekorować konfiturą lub świeżymi owocami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis