Lekkie tadżin z jagnięciną i śliwkami

    Lekkie tadżin z jagnięciną i śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie jest lekko przyprawione i bardzo proste. W czasie gotowania trzeba od czasu do czasu zaglądać, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody. Śliwki świetnie pasują do jagnięciny, więc na pewno będzie wszystkim smakować! Podawać z kuskusem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w dużą kostkę
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 duże cebule pokrojone na ćwiartki
    • 3 rzepy pokrojone w kostkę
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • 4 pomidory, posiekane
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g suszonych śliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Jagnięcinę podsmażyć na oliwie, na dużym ogniu w brytfance lub w garnku o grubym dnie. Dodać warzywa i pieprz cayenne. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać szklankę wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez godzinę. Wmieszać śliwki i jeśli potrawa jest zbyt sucha, dolać więcej wody. Gotować jeszcze przez godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis