Lekkie ciasto czekoladowe

    Lekkie ciasto czekoladowe

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten placek jest niezwykle czekoladowy, ale bardzo lekki. Do ciasta dodaje się ciemną czekoladę i ubite białka. Podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub z bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka wody
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru
    • 200 g ciemnej czekolady
    • 6 jajek
    • 1 łyżka masła do wysmarowania i 1 łyżeczka mąki do oprószenia blachy
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Stopić czekoladę z dodatkiem wody w mikrofalówce, podgrzewając ją przez 1 minutę. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki. Dobrze wymieszać.
    3. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać stopioną czekoladę.
    4. W misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
    5. Wysmarować masłem blachę do pieczenia i posypać mąką. Wlać ciasto do blachy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
    6. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis