Flan cytrynowy

    Flan cytrynowy

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny, cytrynowy deser, który łatwo się przyrządza. Podawać posypany cukrem pudrem i z odrobiną bitej śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka stopionego masła
    • 250 ml mleka
    • 50 g cukru
    • 50 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
    2. Jajka zmiksować z cukrem, aż będą jasne i pieniste.
    3. Wmieszać skórkę cytrynową, a następnie dodać mąkę i stopione masło.
    4. Wlać mleko i wymieszać, aby wszystko się połączyło. Wlać ciasto do przygotowanego naczynia.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis