Naleśniki z kremem cytrynowym

    Naleśniki z kremem cytrynowym

    4polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niesamowicie smakowite naleśniki - idealne na wyjątkowy posiłek. W środku znajduje się krem cytrynowy, który przygotowuje się z masła, soku cytrynowego, skórki cytrynowej i jajek.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Nalesniki
    • 250 g przesianej mąki pszennej
    • 3 jaja
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki cukru
    • 500 ml mleka
    • 30 g masła, stopionego
    • Krem cytrynowy
    • 125 g masła
    • 220 g cukru
    • sok i skórka z 3 cytryn
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W misce wymieszać mąkę z jajkami, solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie stopione masło. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 1 godzinę.
    2. W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: w rondelku, małym ogniu rozgrzać 125 g masła. Stale mieszając dodać cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Dodać roztrzepane żółtka (wszystkie na raz) i mieszać jeszcze przez kilka minut aż masa zgęstnieje.
    3. Zdjąć z ognia. Ubić białka na sztywno, a następnie dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Odstawić.
    4. Nasmarować masłem patelnię, a gdy będzie już gorąca nalać do niej chochelkę ciasta i przechylać nią tak, aby ciasto się równomiernie rozlało. Smażyć naleśnik przez 2 minuty, a następnie odwrócić go i smażyć przez 30 sekund. Powtarzać aż do zużycia całego ciasta. Odkładać naleśniki na ciepły talerz.
    5. Na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki kremu cytrynowego i delikatnie zwijać w rulonik.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis