Quiche z porami i pieczarkami

    Quiche z porami i pieczarkami

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Jeśli użyjecie gotowego ciasta, ta kisz będzie gotowa w mgnieniu oka! Często piekę quiche, lubię je trzymać w lodówce, żeby mieć coś do przegryzienia - na drugi dzień jest równie pyszna. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 10 g masła
    • 1 por, posiekany
    • 1 łyżka oliwy
    • 150 g pieczarek, posiekanych
    • 3 jajka
    • 200 ml crème fraiche lub śmietany 18%
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Głębokie naczynie do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem, odkroić nadmiar.
    2. Na patelni, na średnim ogniu stopić masło, podsmażać por przez 5 minut.
    3. W osobnej patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
    4. Jajka wbić do miski. Dodać śmietanę i doprawić gałką, solą i pieprzem. Mieszać widelcem lub trzepaczką przez kilka minut. Dodać starty ser i ponownie wymieszać.
    5. Na przygotowany spód ciasta wyłożyć warstwę pora i pieczarek. Polać to jajkami ze śmietaną i serem. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis