Zapiekane pory z szynką

    Zapiekane pory z szynką

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Białe części porów są owinięte w plasterki szynki i zapiekane w pysznym, śmietanowym sosie. Niezwykle smakowite danie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 porów (tylko białe części), umytych
    • 40 g masła
    • 40 g mąki pszennej
    • 500 ml mleka
    • 50 g startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 duże plastry gotowanej szynki, przekrojone na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pory gotować na parze przez 10 minut. (Można je w tym celu włożyć do durszlaka ustawionego nad garnkiem z gotującą wodą.) Odcedzić i odstawić na chwilę aby ostygły.
    2. W tym czasie przygotować beszamel: w rondlu stopić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko (całe na raz) i mieszać trzepaczką. Gotować przez 5 minut, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem; zdjąć z ognia i dodać starty ser.
    3. Studzić pory przez 5 minut, a następnie zawinąć wokół każdego plasterek szynki. Gotowe roladki ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polać sosem.
    4. Wstawić do piekarnika pod grill i piec, aż ser się stopi, około 3-5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis