Sałatka libańska fattoush

    Sałatka libańska fattoush

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uwielbiam tę sałatkę i nigdy mi się nie nudzi. Jest pełna smaku. Sumac (lub sumak) to przyprawa ze zmielonych jagód, którą można dostać w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast niej można dodać 1 łyżkę startej skórki z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 10 dużych liści rzymskiej sałaty pokrojonych w paski
    • 2 pomidory pokrojone w kostkę
    • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 30 g rzodkiewek, pokrojonych w kostkę
    • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
    • 25 g posiekanej natki pietruszki
    • 25 g posiekanej świeżej mięty
    • 1 łyżka przyprawy sumac lub startej skórki z cytryny
    • sól do smaku
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 2 cytryn
    • chlebek pitta, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce umieścić sałatę i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać zioła i sumac, oprószyć solą.
    2. Z soku cytrynowego, czosnku i oliwy zrobić pastę - polać nią sałatkę.
    3. Tuż przed podaniem zgrillować chlebki pitta i pokruszyć je na sałatkę.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis