Hummus po libańsku

    Hummus po libańsku

    3polubienia
    15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Hummus to pyszny dip rodem z Libanu, a tak właściwie jest to zmiksowana i dobrze przyprawiona ciecierzyca! Doskonale smakuje z surowymi warzywami albo z chlebkiem pitta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 puszka ciecierzycy
    • 4 łyżki oleju sezamowego
    • 2 cytryny
    • 4 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ciecierzycę przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić i zmiksować na gładkie puree.
    2. Dodać olej sezamowy, sok z 2 cytryn i rozgniecione 4 ząbki czosnku. Dorze wymieszać i wstawić do lodówki do czasu podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AnMariaAnna
    autor:
    0

    Szybki i prosty przepis. Jednak następnym razem dodam 1zabek czosnku bo nawet te dwa które dodałam za pierwszym razem (4wydalo mi się zdecydowanie za dużo) dają mocny smak. I dodałam sok z pół cytryny tez w zupełności wystarczyło. - 10 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis