Gulasz jagnięcy z ciecierzycą

Ten gulasz jest inspirowany kuchnią Środkowego Wschodu. Jest sycący i bardzo aromatyczny. Jagnięcinę dusi się z ciecierzycą, rzepą, cukinią, brukwią, pomidorami, marchewką i dynią. Podawać ze świeżo ugotowanym kuskusem.

Stella

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1 kg cukinii, umytej i pokrojonej na kawałki wielkości 2-3 cm
  • 1 rzepa, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona na kawałki
  • 1 łyżka harissy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1,5 kg jagnięciny (dowolne ścinki też będą dobre)
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki mielonego kminu
  • 3 litry wody
  • 3 średnie cebule drobno posiekane
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 4 duże pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 4 brukwie, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • 500 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 6 dużych marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki wielkości 4-5 cm
  • kilka nasion kolendry, rozgniecionych
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.50min.  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

  1. W dużym garnku, na dużym ogniu rozgrzać oliwę. Oprószyć mięso solą i pieprzem i smażyć na rumiano. Dodać cebulę i pomidory. Smażyć przez 10 minut, a następnie dodać 3 litry zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
  2. Po godzinie dodać rzepę, seler, brukiew, sól, pieprz, paprykę, kumin i kolendrę. Gotować przez 50 minut, a następnie dodać dynię i marchew. Gotować na małym ogniu jeszcze 20 minut.
  3. Nabrać z garnka 125 ml wywaru i wlać do miski. Namoczyć w nim rodzynki. Do garnka dodać cukinię i ciecierzycę i gotować jeszcze przez 20 minut. Jeśli wywar nie przykrywa warzyw, dodać wrzątku.
  4. Gdy wszystko się ugotuje, skręcić ogień pod garnkiem i pozostawić garnek na kuchence. Nabrać chochelkę wywaru i przelać do małej miski, dodać łyżkę harissy i wymieszać. Podawać ten pikantny sos i sos z rodzynkami w osobnych miseczkach.
  5. Przygotować 500 g kuskusu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Mięso i warzywa przełożyć na duży półmisek, osobno podawać kuskus.

Dynia

Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie