Gulasz jagnięcy z ciecierzycą

    Gulasz jagnięcy z ciecierzycą

    1polubienie
    3godz.50min.


    Zrobione przez 12 osób

    Ten gulasz jest inspirowany kuchnią Środkowego Wschodu. Jest sycący i bardzo aromatyczny. Jagnięcinę dusi się z ciecierzycą, rzepą, cukinią, brukwią, pomidorami, marchewką i dynią. Podawać ze świeżo ugotowanym kuskusem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg cukinii, umytej i pokrojonej na kawałki wielkości 2-3 cm
    • 1 rzepa, obrana i pokrojona w kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego pokrojona na kawałki
    • 1 łyżka harissy
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    • 1,5 kg jagnięciny (dowolne ścinki też będą dobre)
    • 100 g rodzynek
    • 2 łyżki mielonego kminu
    • 3 litry wody
    • 3 średnie cebule drobno posiekane
    • 3 łyżeczki oliwy
    • 4 duże pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki
    • 4 brukwie, obrane i pokrojone w ćwiartki
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
    • 500 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
    • 6 dużych marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki wielkości 4-5 cm
    • kilka nasion kolendry, rozgniecionych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.50min.  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. W dużym garnku, na dużym ogniu rozgrzać oliwę. Oprószyć mięso solą i pieprzem i smażyć na rumiano. Dodać cebulę i pomidory. Smażyć przez 10 minut, a następnie dodać 3 litry zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
    2. Po godzinie dodać rzepę, seler, brukiew, sól, pieprz, paprykę, kumin i kolendrę. Gotować przez 50 minut, a następnie dodać dynię i marchew. Gotować na małym ogniu jeszcze 20 minut.
    3. Nabrać z garnka 125 ml wywaru i wlać do miski. Namoczyć w nim rodzynki. Do garnka dodać cukinię i ciecierzycę i gotować jeszcze przez 20 minut. Jeśli wywar nie przykrywa warzyw, dodać wrzątku.
    4. Gdy wszystko się ugotuje, skręcić ogień pod garnkiem i pozostawić garnek na kuchence. Nabrać chochelkę wywaru i przelać do małej miski, dodać łyżkę harissy i wymieszać. Podawać ten pikantny sos i sos z rodzynkami w osobnych miseczkach.
    5. Przygotować 500 g kuskusu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Mięso i warzywa przełożyć na duży półmisek, osobno podawać kuskus.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis