Babciny rosół z makaronem

    Babciny rosół z makaronem

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 1205 osób

    Ten przepis dała mi moja babcia. To bardzo aromatyczna i smaczna zupa i myślę, że wszyscy ją polubią. Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej smaku, możesz użyć wędzonego kurczaka!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 100 g szerokiego makaronu jajecznego
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • 3 l bulionu drobiowego
    • 1,5 łyżki soli
    • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    • 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 160 g drobno posiekanej cebuli
    • 45 g (1/3 szkl.) skrobi kukurydzianej
    • 60 ml (1/4 szkl.) wody
    • 420 g gotowanego mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i oliwę i gotować przez 8 minut lub do czasu, aż makaron zmięknie. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
    2. W dużym garnku lub w żeliwnym kociołku wymieszać bulion z solą, przyprawami i drobiem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać seler i cebulę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    3. W małej miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą, aż mąka całkowicie się rozpuści. Stopniowo dodawać do zupy, stale mieszając. Dodać makaron i kurczaka, podgrzać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis