Kotlety jagnięce z masłem ziołowym

    Kotlety jagnięce z masłem ziołowym

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Masło ziołowe to wspaniały dodatek do jagnięciny. Można je zamrozić i później rozmrażać porcjami, kiedy się go potrzebuje.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 60 g drobno posiekanej cebuli
    • 25 g bułki tartej
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • szczypta pieprzu cayenne
    • 30 g posiekanej natki pietruszki
    • 30 g posiekanej kolendry
    • 4 kotlety jagnięce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Masło, czosnek i cebulę podsmażać przez 5 minut na patelni na średnim ogniu. Odstawić, aby ostygło.
    2. Wymieszać cebulę z czosnkiem, bułką tartą, kuminem, cynamonem i pieprzem cayenne. Dodać pietruszkę i kolendrę. Wymieszać na gładką masę, wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia lub na folię spożywczą, zawinąć i wstawić do zamrażalnika. Gdy masełko zamarznie, można je pokroić na kawałki i zostawić w zamrażalniku na później. Wyjąć na 20 minut przez użyciem.
    3. Kotlety jagnięce upiec na grillu lub usmażyć na patelni. Podawać na ciepłych talerzach w obfitą ilością masła ziołowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis