Tadżin z jagnięciną i ciecierzycą

    Tadżin z jagnięciną i ciecierzycą

    2polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten gulasz inspirowany kuchnią Środkowego Wschodu przygotowuje się w dużym garnku, ale wynik jest równie pyszny, jak gdyby był przygotowywany w specjalnym naczyniu. Jagnięcina jest soczysta i miękka, wspaniale pasuje do kuskusu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • skórka z 1 pomarańczy pokrojona w bardzo cienkie paski
    • 1 szczypta szafranu w nitkach
    • 1,6 kg ugotowanej ciecierzycy
    • 12 małych suszonych śliwek bez pestek
    • 150 g migdałów w płatkach, do dekoracji
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 250 g suszonych moreli
    • 250 g kandyzowanych daktyli bez pestek
    • 3 cebule, posiekane
    • 3 łyżki miodu
    • 75 g świeżej, posiekanej kolendry
    • harissa do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.35min.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. W dużym garnku na małym ogniu rozgrzać oliwę i podsmażać jagnięcinę, aż się zrumieni. Wyjąć mięso z garnka i odstawić. Włożyć do garnka cebulę i smażyć, często mieszając, przez 5-10 minut.
    2. Dodać szafran, wymieszać, aby pokrył cebulę, a następnie dodać z powrotem mięso. Wlać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, skórkę pomarańczową i przyprawy. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić przez 2 godziny.
    3. Pod koniec czasu gotowania nabrać jedną chochelkę wywaru i wlać do miski. Wmieszać miód i wlać z powrotem do garnka. Dodać śliwki, morele, daktyle, kolendrę i ciecierzycę. Dusić przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Nabrać znów chochelkę wywaru, wlać do miski i wymieszać z harissą. Tę pikantną mieszaninę wlać do miseczki i ustawić na stole. Każdy będzie mógł sobie sam nałożyć tyle harrisy z bulionem, ile lubi. Doprawić potrawę w garnku do smaku, udekorować migdałami i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis