Kringle

    Kringle

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To maślane ciasto jest bardzo lekkie i pyszne. Na spodzie jest kruche ciasto, a na nim migdałowe ciasto ptysiowe, po upieczeniu zaś całość jest polewana lukrem i posypana migdałami w płatkach. Podawać na deser lub do kawy.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 ciasta 8 cm x 20 cm

    • Kruche ciasto
    • 125 g mąki
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżeczki zimnej wody
    • Ciasto ptysiowe
    • 200 ml wody
    • 115 g masła
    • 125 g mąki
    • 3 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • Polewa
    • 180 g cukru pudru
    • 40 g masła, stopionego
    • 1-2 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 150 g migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Przygotować kruche ciasto: mąkę z masłem wymieszać w robocie kuchennym, aż utworzą grudki. Dodać wodę i wyrabiać przez 2 minuty, aż powstanie miękkie ciasto.
    2. Podzielić ciasto na pół i uformować dwa długie wałki. Rozwałkować każdy na prostokąt o wymiarach 8 cm x 30 cm. Ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Odstawić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Przygotować ciasto ptysiowe: w rondlu doprowadzić od wrzenia wodę z masłem. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać mąkę. Szybko wymieszać na gładkie ciasto, aby zaczęło odchodzić od brzegów garnka.
    5. Dodać jajka, po jednym na raz, mieszając po 3 minuty po każdym dodaniu. Wmieszać sól i ekstrakt migdałowy, a następnie obłożyć nim wierzch i boki prostokątów z kruchego ciasta.
    6. Piec przez 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i puszyste. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby przestygło. UWAGA: podczas stygnięcia ciasto opadnie - to jest całkowicie normalne.
    7. Polewa: wymieszać na gładką masę cukier puder z masłem, mlekiem i ekstraktem migdałowym. Posmarować tym gotowe ciasto i posypać migdałami w płatkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis