Crumble z kiwi i brzoskwiniami

    Crumble z kiwi i brzoskwiniami

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Musiałam zużyć kiwi, które już zbyt długo leżały w lodówce, a tego typu desery na ciepło są szybkie i zawsze się udają. Więc spróbowałam takiej kombinacji owoców - wyszło super - lekkie i s chrupiącym wierzchem! Można podawać z jogurtem greckim.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4-5 kiwi
    • 1-2 brzoskwinie
    • 30 g masła o temperaturze pokojowej
    • 25 g cukru
    • 50 g mąki pełnoziarnistej
    • 1 łyżeczka likieru Grand Marnier (opcjonalnie)
    • bita śmietana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
    3. W misce wymieszać masło z mąką, cukrem i likierem Grand Marnier. Mieszać, aż ciasto będzie grudkowate. Posypać nim owoce.
    4. Piec przez 30 minut. Podawać z bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis