Galette - ciasto na Trzech Króli

    Galette - ciasto na Trzech Króli

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    To typowo francuskie ciasto, z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy. Można ją jednak zastąpić rumem lub wanilią. Ciasto jest dość cienkie, więc jeśli chcesz w nim schować niespodziankę - musi ona być raczej płaska.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 150 g mąki pszennej
    • 2 łyżki creme fraiche
    • 250 ml mleka
    • 4 jajka
    • 60 g cukru
    • 75 g masła
    • 1 szczypta soli
    • 1 niespodzianka, np. migdał (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. W dużym garnku zagotować mleko z masłem, solą i cukrem.
    3. Zmniejszyć ogień na mały i dodać do garnka mąkę (całą na raz). Szybko mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
    4. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie dodawać po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
    5. Dodać creme fraiche i wodę pomarańczową (lub inny aromat).
    6. Głęboką formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i wcisnąć w nie niespodziankę. Widelcem narysować na wierzchu wzorek.
    7. Piec przez 35-40 minut, aż się przyrumieni.
    8. Ostudzić do temperatury pokojowej. UWAGA: podczas stygnięcia ciasto opadnie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis