Moja jambalaya

    Moja jambalaya

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To sycące danie jest pełne smaku. Kiełbasę dusi się z ryżem w pełnym aromatycznych przypraw sosie pomidorowym. Podawać na obiad dla łakomczuchów.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 drobno posiekana cebula
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 2 kiełbasy wieprzowe
    • 200 g ryżu (białego lub brązowego)
    • 250 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
    • 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 750 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kiełbasy podsmażyć na małym ogniu na teflonowej patelni. Kiedy przestygną, pokroić na małe kawałki.
    2. W dużej patelni podgrzać oliwę i smażyć przez 5 minut cebulę.
    3. Dodać cynamon, oregano, paprykę i ryż. Dobrze wymieszać.
    4. Dodać pomidory, passatę i koncentrat pomidorowy, a następnie wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
    5. Przykryć i dusić przez 15 minut na małym ogniu. Dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis