Mini suflety serowe

    (2)
    35 min

    Te mini suflety przygotowuje się w indywidualnych kokilkach, dzięki czemu szanse na to, że opadną są dużo mniejsze niż w przypadku jednego dużego sufletu.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 60 g masła
    • 60 g mąki
    • 500 ml mleka
    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 100 g świeżo startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem 6 kokilek.
    2. W rondelku stopić masło, dodać mąkę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Gotować przez 5 minut, a następnie dodać mleko i dobrze wymieszać, aby sos zgęstniał. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając przez 5 minut.
    3. Białka ubić na sztywno. Odstawić.
    4. Żółtka wymieszać z serem, solą i pieprzem. Mieszając, powoli dodawać ciepły sos z mlekiem. Dodać białka i delikatnie wymieszać.
    5. Wlać masę do kokilek, do 3/4 ich wysokości. Piec przez 15 minut nie otwierając piekarnika. Podawać natychmiast po upieczeniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (1)

    sandra95kutno
    autor:
    0

    Po drobnych modyfikacjach: przyprawa do pizzy i własna wersja sosu tysiąca wysp (ketchup+majonez) - pyszne :D  -  15 kwi 2015

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis