Ulubione "shepherds pie" mojego męża

    Ulubione "shepherds pie" mojego męża

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Shepherds pie to nic innego jak zapiekanka z mięsem i puree ziemniaczanym. To ulubione danie obiadowe mojego męża, a to jest wersja wyjątkowa - którą mu piekę na Walentynki!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 średnie ziemniaki, obrane
    • 500 g resztek ugotowanej lub upieczonej jagnięciny
    • 1 duża cebula drobno posiekana
    • 5 cm imbiru pokrojonego w drobną kostkę
    • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
    • łyżka masła
    • 100 ml mleka
    • 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Odcedzić, rozgnieść na puree, dodać masło i mleko, wymieszać i odstawić.
    3. Jagnięcinę posiekać albo zmiksować w blenderze. Cebulę podsmażać przez 5 minut na małym ogniu na patelni na łyżce oleju. Dodać jagnięcinę i imbir i dobrze wymieszać.
    4. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i przykryć ziemniakami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis