Babciny pudding chlebowy z jabłkami

    Babciny pudding chlebowy z jabłkami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 487 osób

    Ten pudding to absolutna doskonałość, jeśli chodzi o domowe jedzenie z babcinej kuchni. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek chleba i jabłek. Smacznego!

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • PUDDING
    • 140 g miękkiego chleba pokrojonego w kostkę
    • 35 g rodzynek
    • 220 g jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 420 ml (1,75 szkl.) mleka
    • 55 g margaryny
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 2 jajka, ubite
    • SOS WANILIOWY
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru białego
    • 55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 110 g margaryny
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 17,5x27,5 cm.
    2. W dużej misce wymieszać chleb z rodzynkami i jabłkami. W małym rondelku, na średnim ogniu, wymieszać 1 szklankę cukru brązowego z 1 i 3/4 szklanki mleka i 55 g margaryny. Gotować, stale mieszając, aż margaryna się roztopi. Zalać mieszaninę z chlebem.
    3. W małej miseczce trzepaczką wymieszać cynamon z 1/2 łyżeczki wanilii i jajkami. Wlać mieszaninę z chlebem do przygotowanego naczynia żaroodpornego, a następnie polać ją mieszaniną z jajkami.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku 40 do 50 minut, lub do momentu gdy środek będzie ścięty, a jabłka zmiękną.
    5. Podczas gdy pudding się piecze, wymieszać w rondelku cukier biały z 1/4 szklanki cukru brązowego, 1/2 szklanki mleka i 110 g margaryny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i wmieszać 1 łyżeczkę wanilii. Podawać na puddingu chlebowym.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis