Gofry domowej roboty

    Gofry domowej roboty

    13polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Przepis na gofry, który zawsze się udaje - są chrupiące i jednocześnie miękkie. Możliwości podania są nieograniczone: z masłem i dżemem są idealne na śniadanie, z bitą śmietaną lub lodami i z owocami tworzą wspaniały deser.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g mąki pszennej
    • 75 g cukru
    • 10g proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 100 g masła
    • 500 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
    2. Wmieszać jajka.
    3. Masło stopić, dodać do ciasta i wymieszać.
    4. Na koniec dodać mleko i wymieszać.
    5. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
    6. Wlać ciasto do gofrownicy i smażyć przez 4-5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    KseniaNecel
    autor:
    2

    Jajka rozdzieliłam i ubiłam białka, dodając je na samym końcu. Proszku do pieczenia zupełnie starczyło 7-8gr. - 06 lut 2015

    autor:
    1

    polecam dodać trochę cukru waniliowego - 31 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis