Bliny z mąki gryczanej

    Bliny z mąki gryczanej

    2polubienia
    3godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te pyszne bliny są podobne do racuchów, pysznie smakują na ciepło z wędzonym łososiem, sosem tzatziki lub z hummusem. Można je przygotować wcześniej, a następnie wstawić do lodówki lub nawet zamrozić. Przed podaniem wystarczy je podgrzać.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 blinis

    • 1/2 litra mleka
    • 10 g świeżych drożdży
    • 200 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki pszennej
    • 4 jajka
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

    1. Podgrzać mleko, aby było ciepłe i wmieszać drożdże.
    2. Wymieszać w misce obydwa rodzaje mąki i zrobić w środku zagłębienie. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać mleko z drożdżami, wymieszać, a następnie odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
    3. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
    4. Patelnię lekko natłuścić, nalewać małe ilości ciasta. Smażyć przez 1 minutę, odwrócić placek i smażyć jeszcze przez 30 sekund lub przez minutę, a następnie przekładać bliny na gorący talerz (jeśli mają być podane zaraz po usmażeniu).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis