Boskie cytrynowe makaroniki

    Boskie cytrynowe makaroniki

    3polubienia
    52min.


    Zrobione przez 13 osób

    Uwielbiam te cytrynowe makaroniki przełożone masą cytrynową (tzw. "lemon curd"). Nie zawierają masła, więc smakują lekko i świeżo! Masę cytrynową bardzo łatwo przygotować, a potem można przechowywać ja w słoiku. Są po prostu boskie!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Makaroniki
    • 125 g mielonych migdałów
    • 175 g cukru pudru
    • 100 g białek
    • 75 g cukru
    • 1 szczypta żółtego barwnika do żywności
    • Masa cytrynowa
    • 3 organiczne cytryny
    • 140 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 52min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 C (lub 165 C z termoobiegiem). Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Wymieszać migdały z cukrem pudrem i przesiać przez sito na arkusz papieru do pieczenia.
    3. Białka ubić na sztywno, miksując na dużej prędkości dodać 1/4 cukru, a następnie pozostały cukier.
    4. Dodać do białek migdały z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę należy podnieść na szpatułce, a następnie wygładzić. Na koniec dodać nieco żółtego barwnika.
    5. Nałożyć masę do woreczka dekoratorskiego.Wyciskać małe, okrągłe ciasteczka na przygotowaną blachę. Woreczek trzymać prostopadle do blachy, niemalże dotykając jej. Wyciskać masę z worka do uzyskania pożądanej wielkości ciastka, a następnie zmniejszyć nacisk, zakręcić nadgarstkiem i przeskoczyć do drugiego ciasteczka. Pozostawić miejsce między makaronikami, wyciskając je w naprzemiennych rzędach.
    6. Uderzyć blachą kilka razy o stół aby pozbyć się bąbelków powietrza z makaroników i odstawić na 15 minut (ciastka będą chrupiące). Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.
    7. Aby sprawdzić, czy makaroniki się upiekły lekko je nacisnąć - jeśli są miękkie i się poddają, nie są jeszcze upieczone. Gdy się upieką, wyjąć z piekarnika i odstawić, by wystygły na blasze.
    8. Przygotować masę cytrynową: cytryny umyć i osuszyć. Zetrzeć z nich skórkę i wymieszać ją w rondelku z sokiem cytrynowym i z mąką kukurydzianą. Wmieszać cukier. Gotować na małym ogniu. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do rondelka. Zwiększyć ogień na średni i stale mieszać, aż masa zgęstnieje (ok. 4 minuty).
    9. Zdjąć z ognia i przelać masę do słoika. Gdy przestygnie włożyć słoik do lodówki. Można ją tak przechowywać do tygodnia.
    10. Składanie ciasteczek: na płaską stronę ciastka nałożyć masy cytrynowej i przykryć drugim ciastkiem.
    11. Jeśli jesteś w stanie się powstrzymać - wstaw ciastka do lodówki i zjedz je na drugi dzień - będą jeszcze smaczniejsze!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    2

    Mimo tego, że nie do końca mi wyszły, i nie urosła mi 'poduszeczka' na dole makaroników wyszły i tak pyszne, a że uwielbiam wszystko co słodkie i cytrynowe, bardzo podoba mi się to połączenie :-) - 10 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis