Boskie cytrynowe makaroniki

    Boskie cytrynowe makaroniki

    Boskie cytrynowe makaroniki

    (13)
    52min.


    Zrobione przez 13 osób

    Uwielbiam te cytrynowe makaroniki przełożone masą cytrynową (tzw. "lemon curd"). Nie zawierają masła, więc smakują lekko i świeżo! Masę cytrynową bardzo łatwo przygotować, a potem można przechowywać ja w słoiku. Są po prostu boskie!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Makaroniki
    • 125 g mielonych migdałów
    • 175 g cukru pudru
    • 100 g białek
    • 75 g cukru
    • 1 szczypta żółtego barwnika do żywności
    • Masa cytrynowa
    • 3 organiczne cytryny
    • 140 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 52min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 C (lub 165 C z termoobiegiem). Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Wymieszać migdały z cukrem pudrem i przesiać przez sito na arkusz papieru do pieczenia.
    3. Białka ubić na sztywno, miksując na dużej prędkości dodać 1/4 cukru, a następnie pozostały cukier.
    4. Dodać do białek migdały z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę należy podnieść na szpatułce, a następnie wygładzić. Na koniec dodać nieco żółtego barwnika.
    5. Nałożyć masę do woreczka dekoratorskiego.Wyciskać małe, okrągłe ciasteczka na przygotowaną blachę. Woreczek trzymać prostopadle do blachy, niemalże dotykając jej. Wyciskać masę z worka do uzyskania pożądanej wielkości ciastka, a następnie zmniejszyć nacisk, zakręcić nadgarstkiem i przeskoczyć do drugiego ciasteczka. Pozostawić miejsce między makaronikami, wyciskając je w naprzemiennych rzędach.
    6. Uderzyć blachą kilka razy o stół aby pozbyć się bąbelków powietrza z makaroników i odstawić na 15 minut (ciastka będą chrupiące). Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.
    7. Aby sprawdzić, czy makaroniki się upiekły lekko je nacisnąć - jeśli są miękkie i się poddają, nie są jeszcze upieczone. Gdy się upieką, wyjąć z piekarnika i odstawić, by wystygły na blasze.
    8. Przygotować masę cytrynową: cytryny umyć i osuszyć. Zetrzeć z nich skórkę i wymieszać ją w rondelku z sokiem cytrynowym i z mąką kukurydzianą. Wmieszać cukier. Gotować na małym ogniu. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do rondelka. Zwiększyć ogień na średni i stale mieszać, aż masa zgęstnieje (ok. 4 minuty).
    9. Zdjąć z ognia i przelać masę do słoika. Gdy przestygnie włożyć słoik do lodówki. Można ją tak przechowywać do tygodnia.
    10. Składanie ciasteczek: na płaską stronę ciastka nałożyć masy cytrynowej i przykryć drugim ciastkiem.
    11. Jeśli jesteś w stanie się powstrzymać - wstaw ciastka do lodówki i zjedz je na drugi dzień - będą jeszcze smaczniejsze!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (13)

    Komentarze po polsku (1)

    2

    Mimo tego, że nie do końca mi wyszły, i nie urosła mi 'poduszeczka' na dole makaroników wyszły i tak pyszne, a że uwielbiam wszystko co słodkie i cytrynowe, bardzo podoba mi się to połączenie :-)  -  10 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis