Boski mus czekoladowy

    Boski mus czekoladowy

    4polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny mus czekoladowy z niespodzianką - na dnie każdej szklanki znajdziecie pokruszone ciasteczka. Najlepiej użyć kruchych ciasteczek cynamonowych albo cienkich pierniczków. Ja podaję ten mus w szklankach, z dodatkiem likieru Cointreau i z bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g czekolady deserowej, posiekanej
    • 50 g solonego masła
    • 7 jajek
    • 70 g cukru
    • 2 łyżki creme fraiche
    • 1 szczypta soli
    • 8 kruchych ciasteczek (po 1 na szklankę)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Do szklanej miseczki włożyć masło i czekoladę, podgrzewać w mikrofalówce przez 60 do 90 sekund. Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Odstawić, aby ostygło.
    2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka mieszać trzepaczką z cukrem przez minutę, dodać creme fraiche.
    3. W osobnej misce wymieszać białka z solą i ubić na sztywno. Jeśli używa się miksera - miksować przez 2 minuty.
    4. Do żółtek dodać czekoladę i wymieszać. Dodać łyżkę białek i szybko wymieszać. Delikatnie wmieszać pozostałe białka.
    5. Pokruszyć ciasteczka i i nałożyć po równo do każdej ze szklanek. Wlać mus. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis