Fasolka szparagowa i szparagi zawinięte w szynkę serrano

    Fasolka szparagowa i szparagi zawinięte w szynkę serrano

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To przystawka idealna do dań z czerwonego mięsa lub ryb. Lubię, gdy fasolka jest dobrze ugotowana, a szparagi są niezbyt rozgotowane, lecz lekko chrupiące. Nie potrzeba do niej żadnego sosu, można ją jedynie skropić odrobiną sosu vinaigrette.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g fasolki szparagowej, przyciąć końcówki
    • 250 g szparagów, odkroić suche końce
    • 4 plasterki szynki Serrano
    • 1 łyżeczka soli
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, a następnie fasolkę. Gotować przez 8 minut.
    2. Dodać szparagi i gotować jeszcze przez 2 minuty. Odcedzić.
    3. Pęczki składające się z około 12 fasolek szparagowych i 2-3 szparagów owijać w szynkę. Podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis