Jajka na twardo

    Jajka na twardo

    Zapisz do ulubionych
    11min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nie, to nie żart! Niektórzy naprawdę potrzebują się dowiedzieć jak gotować jajka. Ugotowane jajka można spakować na piknik, w podróż, albo wziąć na drugie śniadanie do pracy. Oczywiście, są niezbędne na Wielkanoc!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 11min. 

    1. Do dużego garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
    2. Gdy woda zacznie wrzeć, włożyć do garnka jajka, po jednym na raz, kładąc je na drewnianej łyżce.
    3. Gotować dokładnie przez 10 minut. Wyjąć z garnka i od razu zalać zimną wodą.
    4. Jajka można malować w wielkanocne wzorki gdy całkowicie ostygną i będą suche.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @Dorota trochę płynne w środku są jajka na półtwardo. Jajko na twardo musi mieć całkowicie ścięte żółtko. Zbyt długo gotowane jajka na twardo (ponad 10 minut) poznaje się po tym, że mają wkoło żółtka zielonkawy nalot. Trochę inną metodę ich gotowania pokazujemy na filmie http://youtu.be/4YGB77cq00s - gotujemy jajko na miękko, twardo i półtwardo. - 19 wrz 2013

    ruby
    autor:
    0

    zależy jakie jajka - 17 mar 2014

    DorotaKapitańska
    0

    10 minut to zdecydowanie za długo jajka na zdjęciu są zbyt długo gotowane. Żółtko w środku powinno być jeszcze trochę płynne. - 19 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis