Quiche z szynką i porem

    Quiche z szynką i porem

    11polubień
    45min.


    Zrobione przez 9 osób

    To danie nigdy mi się nie nudzi - doskonale smakuje na ciepło z sałatką. Ciasto można przygotować samodzielnie, albo użyć kupnego, wtedy będzie szybciej.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 quiche

    • 2 małe pory, umyte i pokrojone w cienkie plasterki
    • 30 g masła
    • 2 jajka
    • 250 ml śmietany 18%
    • 100 ml mleka
    • 50 g startego żółtego sera
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 100 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Na średnim ogniu stopić masło, dodać pora i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie.
    3. W misce roztrzepać jajka z mlekiem i śmietaną. Dodać starty ser i doprawić pieprzem.
    4. Wysoką formę do tarty wyłożyć kruchym ciastem. Wyłożyć na nie pora i szynkę i polać masą śmietanową. Jeśli forma jest wypełniona po brzegi, ułożyć ją na dużej blasze do pieczenia. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    EwaNowakowska-Karagiannis
    2

    Bardzo smaczne danie, tylko piekłam znacznie dłużej niż podano w przepisie, bo aż 70 minut, po 30 quiche była jeszcze zupełnie płynna, ale to chyba zalezy od piekarnika. Polecam. - 08 paź 2013

    autor:
    0

    A mam pytanie czy moge ja upiec w tortownicy - 30 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis