Potrawka z perliczki

    Potrawka z perliczki

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Spektakularne danie, które wspaniale rozgrzewa. Perliczkę piecze się w czerwonym winie i w ziołach, dlatego nieco przypomina coq au vin.

    Składniki
    ilość porcji: 4 to 6

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 15 g masła
    • 2 perliczki podzielone na części
    • spora garść posiekanej natki pietruszki
    • 5 łodyżek świeżego tymianku, obskubać listki
    • 2 liście laurowe
    • 2 łodyżki świeżego rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku
    • 5 marchewek pokrojonych w plasterki
    • 250 g małych cebulek pokrojonych na ćwiartki
    • 200 g pieczarek
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 butelka burgundzkiego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 C.
    2. Do dużej brytfanki dodać oliwę i masło, stopić masło na średnim ogniu. Dodać perliczkę i przysmażyć na rumiano na dużym ogniu. Podsmażać perliczkę partiami, aby na patelni nie było na raz za dużo mięsa.
    3. Wszystkie części perliczki umieścić w brytfance, posypać ziołami i oprószyć solą i pieprzem.
    4. Dookoła perliczki ułożyć marchew, cebulę, pieczarki (w całości) i czosnek, a następnie polać całość winem. Przykryć i piec przez 90 minut. Od czasu do czasu sprawdzać mięso, a 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis