Fondue z gruyerem i ementalerem

    (2)

    To fondue należy podawać z ziemniakami. Należy też pamiętać, aby kupić bagietkę dzień wcześniej, aby zdążyła trochę wyschnąć.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 ząbki czosnku
    • 600 g startego sera gruyere
    • 600 g startego sera ementaler
    • 1 litr francuskiego wytrawnego białego wina
    • 100 ml wiśniówki
    • 1 bagietka z poprzedniego dnia, pokrojona w kromki lub w kostkę
    • ciepłe ziemniaki pokrojone w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Garnek do fondue natrzeć ząbkiem czosnku. Pozostałe ząbki czosnku posiekać i wrzucić do garnka.
    2. Dodać starty żółty ser, wlać wino i wiśniówkę. Stopić ser na dużym ogniu na kuchence, mieszając cały czas w taki sposób, jakby się pisało łyżką ósemki.
    3. Podawać z bagietką pokrojoną w kostkę lub w cienkie kromki (do maczania w serze).
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)