Tuńczyk zapiekany z serem

    Tuńczyk zapiekany z serem

    3polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tuńczyk w pysznym sosie, posypany żółtym serem i zapieczony. To danie przypomina mi dzieciństwo... mama często je robiła, kiedy nie miała czasu gotować - jest smaczne i bardzo proste. Teraz cieszę się, że moim dzieciom też smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 3 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę (wcześniej usunąć pestki)
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka keczupu
    • 400 g tuńczyka z wody w kawałkach, odsączonego
    • 1 suszona, czerwona papryczka chili, rozgnieciona
    • 50 g drobno posiekanej natki pietruszki
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 150 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę na średnim ogniu na rumiano.
    2. Dodać paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu.
    3. Wmieszać tuńczyka, chili i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez 10 minut.
    4. Napełnić farszem 4 kokilki i posypać startym serem żółtym.
    5. Włączyć piekarnik na funkcję grill (na bardzo wysoką temperaturę) i grillować tuńczyka przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis