Dżem z zielonych pomidorów

    (7)
    12 godz. 45 min

    Ten dżem można używać zamiast czatneja z zielonych pomidorów. Zwykle robię go pod koniec lata, aby wykorzystać jeszcze zielone pomidoryz mojego ogródka, które już nie będą miały szansy dojrzeć. Ten dżem jest naprawdę pyszny i smaczny!


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 1 kg zielonych pomidorów
    • 750 g cukru żelującego
    • sok z 2 cytryn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.45min. 

    1. Pomidory umyć, włożyć na 40 sekund do wrzątku, lekko przestudzić, a następnie obrać. Pokroić na ćwiartki, w garnku o grubym dnie wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym i odstawić na 12 godzin.
    2. Następnego dnia gotować dżem na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając, bo łatwo przywiera do dna!
    3. Napełnić dżemem słoiki (uprzednio wygotowane we wrzątku), obetrzeć brzegi i dobrze zakręcić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis