Sałatka z wątróbką drobiową, boczkiem i sosem vinaigrette z szalotką

    Sałatka z wątróbką drobiową, boczkiem i sosem vinaigrette z szalotką

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Mama dała mi ten przepis kilka lat temu i od tej pory często przyrządzam tę sałatkę. Lubię, gdy wątróbka jest jeszcze ciepła, ale na zimno też smakuje super!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 150 g wątróbek drobiowych pokrojonych w kostkę
    • 60 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 350 g mieszanych liści sałaty
    • 1 łyżka świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek)
    • Sos vinaigrette
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, tymianek)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Najpierw przygotować sos vinaigrette: w dużej misce wymieszać ocet winny z solą, pieprzem i szalotką. Mieszając, stopniowo dodawać oliwę, a następnie zioła. Odstawić.
    2. W patelni, na średnik ogniu rozgrzać jedną łyżkę oliwy, podsmażać na niej boczek i wątróbkę przez 5 minut.
    3. Do miski nałożyć sałatę, wlać sos i wymieszać. Dodać boczek i wątróbkę. Posypać pozostałymi ziołami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis