Zielona sałatka z bulgurem

    Zielona sałatka z bulgurem

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sałatka z groszkiem, bobem bulgurem i ziołami - pełna energii i niezwykłych smaków! Przypomina wakacyjne podróże do krajów wschodu...

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g bulguru
    • 300 g mrożonego bobu
    • 300 g groszku cukrowego
    • 300 g mrożonego zielonego groszku
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • sok z 1 limonki
    • 25 g świeżej, posiekanej natki pietruszki
    • 25 g świeżej, posiekanej mięty
    • 1 szczypta soli i pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Bulgur wsypać do miski, zalać wodą (tyle, aby przykryło bulgur) i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby bulgur zmiękł i nasiąknął dobrze wodą.
    2. Bób gotować we wrzątku przez 5 minut. Dodać groszek cukrowy i zielony groszek, gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Przełożyć zawartość garnka do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania. W ten sposób warzywa pozostaną zielone i chrupiące. Odcedzić i wstawić do lodówki.
    3. Odsączyć bulgur. Dodać groszek i bób, oliwę, sok z limonki i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Wstawić do lodówki na ok. 1-1,5 godziny aby smaki się wymieszały. Podawać schłodzoną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis