Ziemniaki Dauphinoise

    Ziemniaki Dauphinoise

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo prosta wersja klasycznej francuskiej zapiekanki z ziemniaków. Ziemniaki są pokrojone w cieniutkie plasterki i zapieczone w śmietanowym sosie serowym. Podawać jako przystawkę do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 100 ml śmietany 18%
    • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 300 ml mleka
    • 70 g startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W dużej misce wymieszać ziemniaki z solą, pieprzem i połową sera.
    3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i natrzeć ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Włożyć do niego ziemniaki.
    4. Zalać ziemniaki mlekiem (dostosować ilość, aby mleko całkowicie przykryło ziemniaki). Wlać śmietanę i posypać resztą sera.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż się z wierzchu przyrumieni, a ziemniaki będą miękkie.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis