Babciny placek bez jajek, masła i mleka

    Babciny placek bez jajek, masła i mleka

    28polubień
    40min.


    Zrobione przez 462 osoby

    Mokre ciasto kakaowe. Aby ciasto miało więcej smaku można dodać 1/4 łyżeczki soli. Nie tylko dla alergików!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto 23x33 cm

    • 375 g mąki pszennej
    • 400 g cukru
    • 6 łyżek gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 160 ml oleju roślinnego
    • 500 ml wody
    • 2 łyżki octu
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
    2. Wszystkie mokre składniki połączyć w innej misce.
    3. Mokre składniki wlać do suchych, a następnie zmiksować na gładką masę.
    4. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x33 cm.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 20-25 minut. Pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (10)

    Magpie
    autor:
    30

    Hej Wioleta! To ciasto jest bardzo dobre, jeśli je zrobisz według przepisu, tzn. jeśli dodasz kakao zamiast tych dodatkowych łyżek mąki. Cukru pewnie może być mniej, ja też zawsze daje mniej cukru do większości przepisów. Ważne jest też żeby dodać 1/4 lub 1/2 łyżeczki soli, żeby uzyskać głęboki czekoladowy smak kakao. Powodzenia! - 03 sty 2011

    autor:
    19

    Fantastyczny przepis. Polecam!!! - 21 sty 2015

    autor:
    5

    Nie polecam robić bez cukru - 20 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis