Domki z piernika

    Domki z piernika

    3polubienia
    17godz.15min.


    Zrobione przez 8 osób

    Te domki z piernika są doskonałą dekoracją na Święta. Dzieci chętnie pomagają przy ich składaniu i dekoracji. Pozostałe ciasto można zużyć na pierniczki.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 domki

    • Piernik
    • 115 g masła
    • 125 g cukru
    • 225 g miodu
    • 2 jajka
    • 500 g mąki (lub ile będzie trzeba)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • Do dekoracji
    • 1 białko
    • 300 g cukru pudru
    • kolorowe lentilki i posypka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 12godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 17godz.15min. 

    1. Piernik: zmiksować masło z cukrem na lekką, kremową masę. Wmieszać miód i jajka. Dobrze wymieszać.
    2. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą, sodą, cynamonem, goździkami i imbirem. Dodać do masy jajecznej. Wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki, aby powstało dość twarde i gładkie ciasto.
    3. Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    4. W międzyczasie przygotować szablony do domków. Z kartony wyciąć prostokąt o wymiarach 10 cm x 12 cm na podłogę domku, dwa kwadraty o wymiarach 8 cm x 8 cm na ściany i jeden kwadrat o wymiarach 8 cm x 8 cm oraz trójkąt równoramienny o podstawie długości 8 cm i bokach długości 5 cm na przód domku, taki sam kwadrat i trójkąt na tył domku oraz 2 prostokąty o wymiarach 6 cm x 10 cm na dach. Opisać na kartonie na co będzie użyty każdy element - to nam później ułatwi pracę.
    5. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    6. Podzielić ciasto na 3 części. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować 1 kulkę ciasta na grubość 4 mm. Na cieście ułożyć kartonowe szablony i wyroić elementy. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    7. Powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta. Jeśli jakieś ciasto zostanie, można z niego wykroić małe pierniczki, albo wykroić dodatkowe ściany, w razie gdyby w trakcie składania się połamały.
    8. Piec pierniki w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż będą sztywne i złociste. Jeśli kształty się rozejdą, przyciąć pierniki nożem gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.
    9. Studzić chwilę na blasze, a następnie przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły, pozostawić na ok. 1 godzinę. Wszystkie elementy muszą leżeć płasko, aby się nie zniekształciły.
    10. W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder z białkiem, aż masa będzie gładka i ciągnista.
    11. Gdy piernik będzie zimny, na blacie kuchennym położyć piernikową podłogę domku. Wzdłuż brzegów rozsmarować lukier na szerokość 1 cm i przykleić ściany domu.
    12. Odstawić na 1-2 godziny, aby masa zastygła.
    13. Gdy lukier zastygnie, przykleić dach domku. Ponownie odstawić na 1-2 godziny, aby lukier zastygł. Po tym czasie dekorować domek kolorowymi posypkami i lentilkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Gagatek
    autor:
    0

    - - 15 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis