Lody imbirowe

    Lody imbirowe

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lody przygotowane na bazie mleka i creme fraiche, z kandyzowanym imbirem. Mają wspaniałą konsystencję i są przepyszne! Można je podawać o każdej porze roku.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 litr pełnotłustego mleka (najlepiej nie UHT, gotować przez 5 minut przed użyciem)
    • 10 żółtek
    • 100 g creme fraiche
    • 200 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
    • 200 g cukru
    • kilka malin do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku zagotować mleko wymieszane z creme fraiche.
    2. W misce zmiksować żółtka z cukrem, aż będą jasne i puszyste.
    3. Zdjąć mleko z ognia i stopniowo dodawać do niego żółtka. Uważać, aby się nie ścięły!
    4. Po wymieszaniu, postawić rondelek z powrotem na kuchenkę i gotować na małym ogniu, stale mieszając masę drewnianą łyżką.
    5. Gdy masa zgęstnie już na tyle, że będzie się osadzać na tylnej części łyżki, zdjąć rondelek z ognia i odstawić, aby przestygło.
    6. Dodać imbir.
    7. Przelać masę do maszynki do lodów, włączyć ją i mieszać lody przez co najmniej 30 minut. Przełożyć do miski i wstawić do zamrażalnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis