Rostbef wołowy z czosnkiem z puree z marchewki i selera

    Rostbef wołowy z czosnkiem z puree z marchewki i selera

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie wymaga spędzenia nieco czasu w kuchni, aby przygotować dwa rodzaje puree i sos pomarańczowy do rostbefu, ale warto! To niesamowita odmiana od tradycyjnego obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Puree
    • 5 marchwi, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 1,5 litra bulionu (2 x 750 ml), (warzywnego lub wołowego)
    • 1 seler, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 kawałek imbiru (3 cm), obrany i pokrojony w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • Pieczeń
    • łyżka masła
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 kg rostbefu wołowego
    • Sos pomarańczowy
    • 5 pomarańczy
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 100 ml likieru cointreau

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Puree marchewkowe: do garnka wlać 750 ml bulionu, dodać marchew, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić, dodać imbir i odstawić.
    2. Puree z selera: do innego garnka wlać 750 ml bulionu, dodać seler, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić, doprawić i odstawić.
    3. Za pomocą blendera zmiksować marchew, a następnie selera. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do dwóch oddzielnych miseczek i odstawić.
    4. Do garnka o grubym dnie nałożyć łyżkę masła i dodać czosnek. Smażyć na złocisto-brązowo na średnim ogniu. Dodać rostbef i smażyć na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć garnek i dusić mięso przez 20 minut.
    5. W międzyczasie przygotować sos pomarańczowy: zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy, następnie obrać ją i usunąć białe części. Odstawić.
    6. Z pozostałych 4 pomarańczy wycisnąć sok i wlać do małego rondelka wraz z Cointreau i mąką kukurydzianą; wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać startą skórkę i odstawić.
    7. Wyjąć mięso z rondla i odstawić na kilka minut, a następnie pokroić. Podgrzać puree. Podawać mięso z dwoma rodzajami puree i z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis