Ciasto czekoladowe z mięciutkim środkiem

    Ciasto czekoladowe z mięciutkim środkiem

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 12 osób

    To ciasto jest dużo bardziej mokre od zwykłego murzynka. Będzie smakować i starym, i młodym. Przechowywać owinięte w papier do pieczenia w szczelnym pojemniku, a zachowa świeżość przez 2 dni. Bosko smakuje z lodami śmietankowymi, z bitą śmietaną, albo nawet samo.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki mąki
    • 200 g czekolady deserowej (70% kakao)
    • 200 g masła
    • 5 jajek
    • 200 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć 1 łyżką mąki. Odwrócić naczynie do góry dnem, żeby usunąć nadmiar mąki.
    3. Pokroić czekoladę na kawałki, a następnie stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Masło pokroić na małe kawałeczki i dodać do czekolady.
    4. Zdjąć z ognia, dodać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
    5. Dodać łyżkę mąki i cukier puder. Delikatni wymieszać szpatułką.
    6. Piec przez 25 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis