Sorbet owocowy - polano bożonarodzeniowe

    Sorbet owocowy - polano bożonarodzeniowe

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny deser bożonarodzeniowy, który wyglądem przypomina kawałek polana. Sorbety o smaku marakui i czarnej porzeczki, polane czekoladą, zamraża się, a następnie pokrywa warstwą dżemu jabłkowego. Dekorować wedle uznania.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 ml sorbetu z marakui
    • 1 litr sorbetu z czarnej porzeczki
    • 1 łyżka dżemu jabłkowego
    • 100 g czekolady deserowej o zawartości kakao 70%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć do niej połowę sorbetu porzeczkowego.
    2. Po środku, wzdłuż foremki zrobić zagłębienie za pomocą łyżki.
    3. Po środku nałożyć sorbet o smaku marakui, a następnie przykryć go sorbetem porzeczkowym.
    4. W misce ustawionej nad garnkiem z gotująca wodą stopić czekoladę i posmarować nią sorbet porzeczkowy.
    5. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
    6. 1 godzinę przed podaniem wyjąć sorbet z foremki na półmisek, odwracając ją do góry dnem.
    7. Dżem jabłkowy podgrzewać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej, aby zmiękł. Posmarować dżemem sorbet.
    8. Wstawić do zamrażalnika aż do czasu podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis