Owoce w cieście

    Owoce w cieście

    5polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 10 osób

    To prosta przekąska, która zawsze smakuje. Przepis na ciasto jest świetny, jeśli się nie doda cukru - nadaje się także do panierowania warzyw. Jednak nie należy omijać tego punktu, gdzie się ciasto na godzinę odstawia!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki cukru
    • 250 ml mleka
    • owoce, np. jabłka, banany, pomarańcze, gruszki, pokrojone na kawałki
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z solą. W środku zrobić zagłębienie i wbić w nie 1 jajko. Trochę wymieszać, a następnie wbić drugie jajko. Znów wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki oleju i cukier. Stopniowo dodawać mleko. Mieszać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie w nim grudek. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
    2. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Owoce zapanierować w cieście i smażyć po 3 minuty w gorącym oleju. Odcedzić i wykładać na papierowe ręczniki. Posypać cukrem pudrem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis