Clafoutis z owocami

    Clafoutis z owocami

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Ten przepis na clafoutis pochodzi z rejonu Francji zwanego Limousin i przywołuje mi na myśl czasy dzieciństwa... Moja mama go często robiła, a jest to taki prosty deser, że musiałam się nim z Wami podzielić, dając kilka cennych wskazówek. Nie powinien być ani zbyt mączysty, ani za gęsty, czy gumiasty. Pysznie smakuje z morelami, wisienkami, śliwkami, albo z jabłkami Granny Smith.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 75 g mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 125 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka rumu
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżeczki masła o temperaturze pokojowej
    • 250 ml pełnotłustego mleka
    • 500 g moreli, wisienek morello, kwaśnych śliwek, suszonych śliwek, jabłek, lub innych owoców

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wymieszać mąkę z jajkami, cukrem, wanilią, rumem (opcjonalnie), solą, masłem i mlekiem.
    3. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlać ok. 1 łyżkę ciasta, a na cieście ułożyć owoce pokrojone na kawałki, skórką do góry.
    4. Na owoce wylać pozostałe ciasto.
    5. Piec przez 30 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis