Babcine ciasto ze świeżymi jabłkami

    Babcine ciasto ze świeżymi jabłkami

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 94 osoby

    Wspaniały placek pełen jabłek. Zawiera także rodzynki i orzechy. Wspaniały z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 60 ml oleju roślinnego
    • 250 g jabłek - obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i drobno pokrojonych
    • 60 g posiekanych orzechów włoskich
    • 80 g rodzynek lub daktyli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąka blachę keksówkę o wymiarach 20x10 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą. Odstawić.
    2. W średniej misce wymieszać cukier z jajkiem i olejem. Dodać przesiane składniki, wymieszać. Dodać jabłka, orzechy i rodzynki i delikatnie wymieszać.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 55 do 60 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis