Lodowy tort bezowy z toffi

    Lodowy tort bezowy z toffi

    Zapisz do ulubionych
    8godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To przepis mojej mamy, a ten torcik zawsze wszystkim smakuje! Jest dość oryginalny i orzeźwiający. Wystarczy kilka składników, które łatwo kupić w każdym sklepie i już masz łatwy deser bez pieczenia.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 150 g cukru
    • 1 kubeczek śmietany kremówki, ubitej na sztywno
    • 1 butelka sosu o smaku toffi
    • 4 spody bezowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Krem: żółtka włożyć do jednej miski, a białka do drugiej. Żółtka zmiksować z cukrem, aż będą białe i puszyste. Białka ubić na sztywno. Dodać ubitą śmietanę do żółtek, wymieszać, a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać całość łyżką.
    2. Tortownicę lekko wysmarować tłuszczem. Bezy włożyć do plastikowego woreczka, szczelnie zamknąć i pokruszyć. Na dnie tortownicy ułożyć warstwę pokruszonej bezy, na to ułożyć warstwę kremu, a następnie warstwę toffi. Powtórzyć warstwy, a na koniec ułożyć warstwę bezy.
    3. Przykryć tort folia aluminiową i talerzem i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin lub na noc. Tuż przed podaniem wyjąć z tortownicy, najpierw zanurzając dno tortownicy w gorącej wodzie, a następnie odwracając blachę do góry dnem na talerz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis