Tarta ze świeżymi pomidorami

    Tarta ze świeżymi pomidorami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Elegancki sposób na wykorzystanie nadmiaru świeżych, aromatycznych pomidorów. Tarta z kruchego ciasta wypełniona jest lekko podduszonymi pomidorami, udekorowane plasterkami pomidora i doprawiona ziołami. Podawać z lekką zieloną sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 1 łyżka musztardy dijońskiej
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 2 pomidory pokrojone w plasterki
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 6 dojrzałych pomidorów, z grubsza posiekanych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wysmarowane naczynie do quiche włożyć ciastem. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wsypać suchy groch lub fasolę. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 5 minut.
    3. W międzyczasie w patelni rozgrzać oliwę i podsmażać czosnek z cebulą przez 2-3 minuty. Dodać posiekane pomidory i dusić na średnim ogniu przez 15 minut, aż ilość soku zmniejszy się o połowę. Doprawić solą.
    4. Podpieczony spód posmarować musztardą, a na to wyłożyć podduszone pomidory. Na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w plastry, oprószyć ziołami prowansalskimi i pieprzem. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis