Zupa pomidorowa z krewetkami

    Zupa pomidorowa z krewetkami

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Krewetki królewskie podane w wyśmienitej, gęstej zupie pomidorowej - to pyszny, letni obiad. Podawać z chrupiącym pieczywem. To przepis na 6 dużych porcji, ale w zależności od ilości gości na obiedzie, ilość pomidorów i krewetek można zmienić.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 1 kg świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 kg krewetek królewskich, odzyłowanych
    • 25 g świeżej natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 kostka bulionu rybnego
    • 1 pęczek ziół (liść laurowy, tymianek, pietruszka)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przygotować zupę: w patelni rozgrzać oliwę, podsmażać przez minutę szalotkę na małym ogniu. Dodać pomidory i gotować, aż zmiękną, ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat i posiekaną natkę pietruszki i odstawić.
    2. Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rybną i pęczek ziół, a gdy zacznie się gotować - dodać krewetki i gotować je przez 3 - 4 minuty. Odcedzić.
    3. Nakładać zupę do misek, dodaj krewetki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis