Dżem figowy

    Dżem figowy

    1polubienie
    10godz.55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smakowity dżem, dzięki któremu przez cały rok możesz się cieszyć smakiem fig! Wspaniale smakuje na bułce, ale także na krakersach z serem. Jeśli wolisz prosty, figowy smak - opuść wanilię.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 1 kg świeżych fig, umytych i pokrojonych w kostkę
    • 700 g cukru
    • sok z 2 cytryn
    • 1 laska wanilii, przekrojona na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.55min. 

    1. W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki i odstawić na noc.
    2. Następnego dnia zagotować mieszaninę, a następnie zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 40 minut. Wyjąć laskę wanilii, wydrapać nasiona i dodać je z powrotem do dżemu. Dobrze wymieszać.
    3. Słoiki wysterylizować (we wrzątku) i napełniać dżemem. Brzegi dobrze wytrzeć, zakręcić pokrywki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis